Skip to main content

PROPOSTA DE MODIFICACIÓ DELS PREUS DE LES PLACES TURÍSTIQUES

Proposta d’acord a ja Junta Rectora de la modificació de preus de les places turístiques

Habtur Balears, com a membre de la Junta Rectora del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics,

EXPOSA:

Després de l’entrada en vigor de la modificació de la llei 8/2012, el primer paràfraf de l’article 91.4 quedava redactat de la següent manera:

“En cas que l’organisme gestor exigeixi una contraprestació econòmica per les places, el preu d’aquestes ha de ser determinat pel mateix organisme o per l’administració turística en consideració a criteris objectius de valoració i se li ha de donar publicitat”.

Consideram, per tant, que el preu de la plaça de lloguer vacacional ha d’adaptar-se a les seves característiques, algún dels arguments que requereixen una baixada del preu respecte al sector hoteler són:

  • La pèrdua de les places als 3 anys de no realitzar l’activitat segons l’article  85.2 de la Llei Turística. Els hotels no tenen aquest handicap ja que el fet de tenir un hotel sense usar 3 anys, no implica la pèrdua de les places assignades a l’hotel. A més a més, l’hotel pot sol·licitar baixa temporal de l’activitat, quan en el cas de les ETH les baixes sempre són definitives
  • Ús no complet de places, ja que la mitjana de llits de lloguer vocacional son 6,9 places i és ocupada per 4,2 persones de mitja i la resta de places queden sense poder ser comercialitzades. En canvi els hotels tenen les places generalment en habitacions dobles, i per tant l’ús d’unes places no obliga a tenir-ne unes altres de lliures sense poder ocupar.
  • En el lloguer vacacional les places ocupades per menors de 12 anys compten com a places ocupades, en els hotels, tots els menors de 12 anys queden exempts d’ocupar plaça, per tant són places gratuïtes pels hotelers, i els menors de 12 anys, essent Balears un destí familiar poden arribar a representar el 50% de les places ocupades a un hotel, per tant, un hoteler té el 50% de les places gratuïtes que generen despesa de recursos naturals, impacte ambiental, etc…  però la seva plaça no té cap cost per ells.
  • El lloguer vacacional no gaudeix d’economies d’escala que beneficien l’explotació hotelera al tenir concentrades moltes places en un espai reduït que alleugereix molt les despeses de neteja, atenció al client, etc…
  • La possibilitat de tenir negocis alternatius dins els complexes hotelers, com restauració, wellnes, etc.. implica que el rendiment, i per tant el REVPar de l’hoteler cada vegada està més basat amb els ingressos alternatius a l’allotjament, quan al lloguer vacacional, la petita dimensió de les unitats a explotar, fa totalment inviable i impossible la implantació de serveis amb rendiment pels turistes que s’hi allotgen, al contrari, aquests cerquen els serveis a l’economia de proximitat, i per tant és un ingrés que es distribueix a l’economia local propera als Habitatges Vacacionals i no queda en mans del propietari de l’habitatge, és a dir, l’explotador que ha de fer front a la compra de places.

Davant aquests fets, petit resum d’alguns dels principals fets diferencials entre les places hoteleres i les de lloguer vacacional, consideram necessaria una adaptació dels preus a la realitat del sector, com també una adaptació i simplificació de la forma de pagament.

PER AIXÒ

Tenint en compte que el preu de les places té un afany regulatori i no recaptatori, consideram que els preus han de propiciar que les places siguin adquirides per gent que realment té la voluntat de realitzar l’activitat, i no ha de impedir que ningú que vulgui realitzar-la no ho pugui fer per una falta de capacitat econòmica, i per tant

PROPOSAM els següents preus i formes de pagament:

Unifamiliars, 1000 euros la plaça, a pagar en deu anys, amb quotes de 100 euros anuals per plaça, i si en algun moment es deixa de pagar, es perden les quotes pagades i les places. Un habitatge mitja suposaria uns 700 euros anuals, durant 10 anys.

Plurifamiliars, 300 euros la plaça, a pagar en els 5 anys que dura l’autorització, a raó de 60 euros any per plaça, i si en algun moment es deixa de pagar, es perden les quotes pagades i les places. Un habitatge mitja de 6 places, suposaria 360 euros anuals de forma perpètua si va renovant les places cada 5 anys.

Modalitat 60 dies, 100 euros la plaça, a pagar en els 5 anys que dura l’autorització, a raó de 20 euros any per plaça, i si en algun moment es deixa de pagar, es perden les quotes pagades i les places.

Les formes de pagament han d’ésser amb una entrada inicial d’un 20% de l’import corresponent al primer any, en el moment de l’inici de l’activitat, i la resta del import anual, i els anys següents, un pagament únic a final de temporada, per tant dins el mes de desembre de cada any.