Skip to main content

Un estudi desvincula les estades turístiques vacacionals de l’augment en el preu del lloguer en Balears

L’Informe encarregat per la Federació espanyola d’habitatges d’ús turístic (FEVITUR) revela que la bombolla de preus en el lloguer residencial s’atribueix a l’augment de la demanda i a la millora global de l’economia

L’oferta de les estades turístiques vacacionals ha caigut el 34,74% l’ultimo anus i solament representa l’1,42% del parc total d’habitatges a la ciutat de Palma de Mallorca

Palma de Mallorca, 12 d’abril de 2018

Un estudi de la Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics (FEVITUR) revela que l’oferta d’habitatge turistica vacacional (ETH) en les Illes Balears no té cap impacte en l’augment dels preus de lloguer residencial que s’ha produït en els últims anys. L’estudi apunta a l’augment de la demanda i a la millora global de l’economia com a factors que expliquen aquesta bombolla de preus.

En aquest sentit destaca el fet que, en els dos últims anys, l’atur a Palma i la seva àrea metropolitana ha caido un 14,40 % , l’ocupació ha pujat en un 6,77 % unit a més a un augment de la població en un 0,7 % . A més, segons dades d’aquest mateix estudi, durant 2016 i 2017 el preu del lloguer residencial ha seguit pujant a un ritme del 12%, malgrat l’entrada en vigor de la moratòria turística el passat mes juliol del 2017 i a la reducció de la presència d’Estades Turístiques Vacacionals (ETH). Solament a Palma, entre el 2017 i el 2018 l’oferta de ETH s’ha reduït en un 34,74%.

El president de FEVITUR, Tolo Gomila, assegura que les dades “aporten llum i sobre totes dades al debat sobre el preu de l’habitatge i es demostra que en cap cas es pot culpabilizar a les estades turístiques vacacionals de la recuperació de preus que viu el mercat immobiliari”.

En total, l’estudi comptabilitza habitatge turisticavacacional (ETH) 40.675 a Balears, la qual cosa representa un 6,93% del parc d’habitatge de la comunitat, mentre que altres tipologies d’allotjament, com la segona residència, representen el 14,61% del total d’habitatges. També destaca l’alt percentatge d’habitatges vacias (71.255), el 12,44% del total. Es dóna el cas que a la ciutat de Palma les estades turisticasd’habitatges (ETH ) són solament l’1,42%.

L’informe tambien detalla que bona part de les estades turístiques són en unifamiliars i es concentren en municipis amb una alta presència, també, de segones residències, un factor que segueix desvinculant aquest tipus d’allotjament de l’augment dels preus de lloguer.

L’estudi ‘L’impacte de les estades d’ús turístic al mercat del lloguer residencial a Palma de Mallorca’ s’ha presentat durant una sesion de debat a la seu de la Cambra de Comerç de Mallorca organitzada per FEVITUR sota el titulo ‘Economia, Urbanisme i Sociologia dels Apartaments Turisticos’. L’acte ha estat inaugurat i moderat pel President de la Cambra de Comerç de Mallorca, Jose Luis Roses, i ha comptat amb la participacion del president de FEVITUR, ToloGomila: el CEO de inAtlas, Luis Falcon; el President de PIMEM, Jordi Mora, i l’assessor juridico de HABTUR, Javier Blas.

L’estudi ha estat realitzat per la signatura de BigData i Bussiens Inteligence, In Atles i ha estat dirigit per l’Arquitecte – Urbanista Luis FalconMartinez de Maranon , Master en PlanificacionUrbanistica per l’Institut Belage de Rotterdam, especialitzat en Planejament Urbà i reconversion i planificacion estrategica de destinacions turisticos, membre de la Taula de Turisme de Catalunya, membre del Consell Assessor del Campus de Turisme de la Universitat de Girona entre uns altres, redactor dels estudis d’impacte dels Habitatges Turisticas Vacacionals a Madrid, Barcelona.